Blog

Rookmelder verplicht voor elke Vlaming

Rookmelder is verplicht voor elke Vlaming vanaf 2020. Hoe werkt de wetgeving rond rookmelders? Rookmelders zijn verplicht maar aan welke voorwaarden moeten ze voldoen? Hoe plaats je ze? En wat zijn de gevolgen als je geen rookmelders in huis hebt? 

Hoe komt men erachter dat jij rookmelders in je huis hebt geplaatst? 

Het is niet alsof de gemeente opeens aan je voordeur zal staan voor een willekeurige rookmeldercontrole. Hoe past men deze wet dan toe? Wel, men doet dat op twee manieren.

Voor nieuwbouwwoningen

In het geval van nieuwbouwwoningen bestaat deze wet al langer. Wanneer je een nieuwe woning bouwt moet je een bouwaanvraag indienen met daarin onder andere de plannen van de woning die je wil bouwen. Op die plannen moet duidelijk plek voorzien zijn voor het plaatsen van verplichte rookmelders. De minimumvereiste in Vlaanderen hiervoor is dat je op minstens elke verdieping één rookmelder plaatst. Die plaats je zo centraal mogelijk in de gangen die je zal gebruiken als vluchtweg. Ik wil je echter sterk aanraden om er meer te plaatsen. Bijvoorbeeld in je slaapkamer.

Als verhuurder

Bij het verhuren van een woning moet je ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. Eén van die voorwaarden is: “Maak je woning brandveilig”. Rookmelders zijn daarom verplicht. Hierbij gelden dezelfde minimumvereisten als bij een nieuwbouwwoning.

De juiste rookmelders kiezen

Onder de verplichte rookmelders bestaan twee soorten, autonome rookmelders en gecentraliseerde rookmelders. Laten we die even bekijken.

Autonome rookmelders

Autonome rookmelders kan je makkelijk kopen en zelf instaleren. Ze werken op batterijen en ze zijn simpelweg op het plafond te plaatsen. Bij kwalitatieve rookmelders is de batterij meestal niet te verwijderen om een optimale werking te garanderen. De levensduur van die batterijen is gemiddeld 10 jaar. De kwalitatievere modellen staan je ook toe om de verplichte rookmelders aan elkaar te verbinden. Zodat, wanneer er één rookmelder afgaat, meteen alle rookmelders afgaan. Dit is belangrijk voor grotere woningen. Zo hoor je ook het alarm onder en boven je. Door ze te verbinden aan elkaar, weet je het meteen als er een gevaar dreigt. De volgende soort rookmelders gaat hier nog verder in.

Gecentraliseerde rookmelders

Het alarmsysteem verbinden met de rookmelders is aan te raden.

Dit heeft volgende voordelen:

  • Door de rookmelders te verbinden aan de centrale van je alarm, staan ze meteen in verbinding met elkaar.
  • Wanneer er een rookmelder afgaat, gaat de sirene van je alarm ook meteen af. Zo word je ook meteen verwittigt als je ze bijvoorbeeld in de tuin bent.
  • Als je alarm aangesloten is op een meldkamer wordt er in geval van brand meteen naar de brandweer gebeld en word jij verwittigt op je GSM. Zo wordt je woning zo goed als mogelijk beschermt – ook wanneer je niet thuis bent.

Dit is niet verplicht voor de overheid, maar is zeker aan te raden als je toch al een alarmsysteem hebt.

"omdat het verplicht is"

Veel van jullie zullen nu beslissen om rookmelders te kopen omdat het verplicht is. Dat wil dan zeggen dat je één rookmelder zal kopen per verdiep van je huis. Want dan ben je “in orde”. En hoewel dat je veiligstelt bij je verzekeraar, wil dat niet zeggen dat je optimaal beschermd bent. Het idee om rookmelders in gangen te plaatsen is dat je vluchtweg zeker niet versperd wordt door de brand – dat de rookmelder afgaat door de vlammen in één van de omliggende ruimtes en dat je de rookmelder dan hoort in alle andere ruimtes van dat verdiep. Het ding hieraan is dat branden bijna nooit ontstaan in gangen. Dat gebeurt het vaakst in: de badkamer, slaapkamer, bureauruimte of woonkamer.

40 euro of leven?

Daarom plaats je ook best een rookmelder in elk van die ruimtes. Zo ben je steeds meteen op de hoogte als er een brand uitbreekt. En dat kan het verschil maken tussen leven en door. Vorig jaar stierven er 53 mensen als gevolg van een brand. En elk van die slachtoffers vielen ’s nachts. Dat komt omdat ons reukorgaan compleet uitgeschakeld is wanneer je slaapt. Je zal rook dus nooit ruiken wanneer je slaapt. Je gehoor daarentegen werkt perfect. En een super luide rookdetector die je meteen verwittigt van een brand kost slechts 40 euro. Een klein bedrag dat je leven kan redden. Daarom vindt de overheid het ook zo belangrijk om deze verplicht te maken. Je zal er dus hoe dan ook moeten plaatsen. Maar als je er binnenkort dan toch mee bezig bent om een rookmelders op elk verdiep te plaatsen, plaats er dan opeens een paar extra. Zo kan je gerust op beide oren slapen.

Heeft deze blog voor jou kunnen verduidelijken wat er juist verwacht wordt van je?
Stuur deze blog dan door naar je vrienden die ook nog geen rookmelders hebben.

Download voor meer info over veilig wonen ons ebook door hier te klikken.

Hou je veilig!  Groetjes,
Hans – zaakvoerder Jacobs Beveiliging.

Meer info over alarmsystemen? Klik dan hier.

Geïnteresseerd? Wij helpen je graag verder!