Blog

Soorten inbrekers? Je alarmsysteem beschermt je!

Er zijn twee soorten inbrekers waarmee je mogelijk geconfronteerd wordt. De eerste zijn professionals die zich richten op specifieke doelwitten. De tweede zijn bendes die éénder waar binnenvallen zonder er nog maar twee keer over na te denken. Leer hoe je jezelf beschermt tegen beide soorten.

Ik ben Hans, zaakvoerder van Jacobs Beveiligingen. Wij beschermen woningen en bedrijven tegen inbraken en diefstal. Doorheen mijn carrière ben ik al met heel wat verschillende soorten inbraak in contact gekomen. Bijvoorbeeld:

  • Inbraken waarbij mensen thuis waren.
  • Huizen die compleet vernield zijn in het proces.
  • Amateurs die geweldig hard falen op camera…

In deze blog leer ik je hoe jij je beschermt tegen bijna elke inbreker. Want meer dan 95% van de inbraken worden gepleegd door één van de volgende twee soorten inbrekers.

Type 1: de Professional

Het eerste type is de professionele inbreker die alleen werkt. Hij zoekt zijn slachtoffers zorgvuldig uit en plant de inbraak weken vooraf. Dat doet hij door:

  • Te achterhalen wat er bij wie te stelen valt. Deze inbreker zal altijd weten wat hij gaat stelen voor hij de inbraak plant.
  • Potentiële slachtoffers te stalken op sociale media om hun patronen en plannen te leren kennen. Als je daar een goed slachtoffer op lijkt houdt hij je huis vaak weken in het oog om jou routines te leren.

Langs de ene kant zijn professionals als dit moeilijk tegen te gaan omdat ze zo goed weten waar ze mee bezig zijn. Langs de andere kant is het zeer makkelijk om van deze criminelen hun radar te blijven. Dat doe je door:

  • Op te letten met wat je op sociale media plaatst.
  • Bescheiden te zijn over je bezittingen – want dingen worden snel doorvertelt.

Dat weten de meeste mensen en ik ben zeker dat jij dit ook niet doet. Dat brengt ons bij het volgende type.

Type 2: de bendes

In tegenstelling tot de professional werken bendes zonder voorbereiding of plan. Dat is wat ze zo gevaarlijk maakt. Vaak vertrekken ze met een bestelwagen of twee vanuit het buitenland naar een willekeurige Vlaamse wijk. Eens ze in die wijk zijn, verspreiden ze zich, opzoek naar huizen waar ze hun slag kunnen slaan. Ze zoeken hierbij niet naar de huizen waar ze het meeste buit kunnen maken – want in hun hoofd heeft toch iedereen meer dan hen. Het enige waar deze criminelen hun keuze op baseren is hoe makkelijk het lijkt om binnen te breken in een huis. Ofwel jij – ofwel je buren. Als een huis te moeilijk lijkt, gaan ze gewoon verder naar de buren. Ze zullen dus ook nooit de moeite doen om je kluis te kraken of te zoeken naar verborgen schatten. Daar houden ze zich niet mee bezig. In plaats daarvan trekken ze al je kasten open in de hoop om wat cash of juwelen te vinden – al is het maar €5,-… In de meeste gevallen kost het de slachtoffers van deze bendes meer om de schade van de inbraak te laten herstellen dan de waarde van wat er effectief gestolen is. Dat is belangrijk om te onthouden, want de meeste verzekeringen dekken enkel wat er gestolen is – niet de aangerichte schade.

Hoe kan jij je hiertegen beschermen?

Jezelf beschermen tegen deze bendes is heel wat makkelijker dan tegen de professional. Maar in tegenstelling tot de professional, beland je veel sneller op de radar van deze dieven. Vroeg of laat staan ze aan je huis. Wanneer ze daar staan is de vraag voor deze bendeleden of jouw huis de moeite en het risico waard is, of dat ze liever doorgaan naar een ander huis. Daarom zijn alarmsystemen zo effectief. Een alarmsysteem maakt de kans 16 keer kleiner dat er ooit iemand bij je binnen breekt. Eens ze dat zien, zullen ze altijd voor een andere optie kiezen. Natuurlijk begint de prijs van een degelijk alarmsysteem wel bij 1199 euro, waardoor niet iedereen dit heeft.

Hoe een alarmsysteem inbrekers tegenhoudt?

Passieve afschrikking

Door een alarmsysteem te hebben schrik je in de eerste plaats als inbrekers af. Voor ze een huis kiezen, kijken ze eerst waar er een alarmsysteem geplaatst is en waar niet. Zijn er huizen zonder? Dan kiezen ze die.

Permimeterdetectie

85% van de (poging tot) inbraken gebeuren aan de achterdeur of andere minder zichtbare stukken rondom de woning. Daarom gebruiken we perimeterdetectie dat afgaat wanneer er iemand in de buurt van je huis komt. Zo gaan er lichten aan rond je huis en word jij via je gsm op de hoogte gebracht.

Actieve afschrikking

Die perimeterdetectie wordt verdergezet binnen je huis. Wanneer er iemand effectief binnenbreekt in je huis (of gewoon in je huis is wanneer dat niet zou moeten) luidt er een enorm luide sirene, word jij verwittigt op je gsm en wordt de meldkamer gealarmeerd.

Meldkamer en hulpdiensten

Een meldkamer is een dienst gealarmeerd wordt wanneer je alarm getriggerd wordt. De mensen die daar werken zijn gespecialiseerd in het omgaan met noodoproepen. Ze zorgen ervoor dat er bij elk alarm meteen de juiste hulpdiensten verwittigd worden. Dit garandeert de snelt mogelijke reactietijd.

Persoonlijke controle

En ondanks dat jij dit systeem volledig uit handen kan geven als je wil, heb je ook de optie om zelf alles nauw in de gaten te houden. Onze alarmsystemen zijn gelinked aan je smartphone waardoor jij ten alle tijden kan zien wat er in je huis gebeurt. Heb jij bijvoorbeeld een kuisvrouw die langskomt wanneer jij er niet bent? Dan staat de app je toe om exact te weten wanneer die komt en gaat. Als laatste garandeert een alarm ook elke keer dat je je huis correct hebt afgesloten. Want je kan je alarm niet aanzetten – zonder alarm – wanneer je huis niet goed afgesloten is. En dat houdt op zich al veel inbrekers tegen. Bescherm jezelf, je gezin en je zwaar verdiende eigendom. Door je bewust te worden van deze criminelen hun werkwijzen en de technologie die je kan gebruiken om je hiertegen te beschermen, ben je al meteen veiliger.

Als je echt alles wil weten dat je nodig hebt om jezelf veilig te stellen tegenover inbrekers, download dan ons e-book.

Stay Safe!
Hans – zaakvoerder Jacobs beveiligingen

Geïnteresseerd? Wij helpen je graag verder!