Wist je dat: brandbeveiliging, 25.000 branden in België per jaar

Brandveiligheid is een belangrijke kwestie en toch zeker iets om over na te denken bij het beveiligen van uw woning. Jaarlijks ontstaan er in België ongeveer 25.000 branden met 53 doden als gevolg. Oorzaken van branden zijn vaak moeilijk te achterhalen, maar zijn vaak van elektrische oorsprong. De overige meerderheid van de branden (75%) ontstaan ’s nachts en wist u dat u niet wakker wordt van een brandgeur?

Confronterende cijfers in België

  • 1 op de 3 Belgen denkt nooit aan brandveiligheid
  • 1 op 10 Belgen vinden rookmelders niet belangrijks
  • 4 op de 10 Belgen hebben rookmelders, maar onderhouden ze niet
  • Amper 1 op de 3 Belgen test de rookmelden maar af en toe

Brandbeveiliging: een goed begin om uw woning te beveiligen

Onderzoek wijst uit dat de meeste brandslachtoffers te betreuren zijn tijdens hun slaap. Laat melders van brandtoepassingen altijd plaatsen door een gecertificeerde installateur zodat alle melders correct worden geïnstalleerd en de melders overal in uw woning hoorbaar zijn.

  • Optische melders: een brand ontstaat in de meeste gevallen door rook, vandaar dat rookmelders een must zijn om uw woning te beveiligen. Rookmelders slaan alarm zodra een lichtsignaal door rook wordt verstoord. De Belgische wetgeving bepaalt dat u één rookmelder per verdieping moet plaatsen. In de praktijk is dit veel te weinig en adviseren wij om in elke ruimte met risico een rookmelder te laten plaatsen.
  • Thermische melders: thermische melders zijn brandmelders die reageren op de temperatuurstijging die een brand veroorzaakt. Deze brandmelders worden voornamelijk toegepast in een keuken of garage om de kans op een ongewenst alarm te beperken.
  • Comelders: CO is een voorkomend probleem bij slecht onderhouden verwarmingstoestellen en is extra gevaarlijk aangezien u het gas niet voelt of ruikt. Zelfs de kleinste concentratie aan CO kan dodelijk zijn. Plaats dus steeds een comelder in de buurt van verbrandingsapparaten, het best op ooghoogte.

Meer over branddetectie

TIP: het verbinden van alle melders met elkaar wordt aangeraden. Van zodra er ergens in huis een brand wordt gedetecteerd, geven alle rookmelders een hoorbaar signaal zodat iedereen op tijd de woning kan verlaten. Of koppel de branddetectoren met uw alarmsysteem. Zo kan u ook verwittigd worden bij brand als u niet thuis bent.

Tegen 1 januari 2020 is men verplicht om elke woning te voorzien van de nodige branddetectoren.

Interesse in een beveiligingssysteem voor uw woning?

Heeft u vragen over (brand)veiligheid of wilt u onmiddellijk uw woning laten beveiligen tegen brand? Maak vandaag nog een afspraak en wij breng uw gezin in veiligheid.

Contacteer ons Offerte aanvragen

*Deze cijfers zijn gebaseerd op onderzoek van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van Binnenlandse Zaken in samenwerking met vzw APNI een duizendtal mensen voor de Brandpreventiemonitor.

Blog overzicht